Menü

A Carlsberg Alapítvány

A Carlsberg Alapítvány a világ egyik legrégebbi kereskedelmi háttérrel rendelkező alapítványa. A lelkes sörfőző palánták mellet remekül megférnek a tudósok, ösztöndíjasok, a művészet és kultúra képviselői. Az Alapítvány elnöke nemcsak az Alapítvány első embere, hanem egyúttal a Carlsberg Csoport Felsővezető Irányító tanácsának elnöke is. Így van ez már 1876 óta.

A Carlsberg Alapítványt 1876-ban alapították, amellyel J.C. Jacobsen megalapozta a sörgyártás jövőjét azzal, hogy átengedte mindezt a Dán Királyi Szépművészeti Akadémiának. Azóta a Carlsberg Alapítványt a Carlsberg Csoport ellenőrzi, ezzel is biztosítva a folyamatos megújulást és a mindig magas minőségű termékeket a sörgyártásban, valamint támogatva a természettudományok, társadalomtudományok és társadalmi területen történő kutatásokat. Mindez megfelel J.C. Jacobsen végrendeletével és jövőképével, ahogyan az 1876-ban létrehozott Adománylevelében átruházta a Carlsberg Alapítványt a Dán Királyi Szépművészeti Akadémiának.

Ugyanakkor az Akadémia remek találkozóhelyként szolgál az elismert dán kutatók számára is.  J.C. Jacobsen munkássága és jövőképe úttörő volt, mely hatása napjainkban is érezhető. Az alapötlete az volt, hogy a Carlsberg Alapítvány alapját képző tudomány, halála után is fent kell tartani, biztosítva ezáltal a sörgyártás folyamatos megújulását és a legmagasabb minőségű termékek előállítását. Amikor J.C. Jacobsen 1887-ben elhunyt római látogatása során, a Carlsberg Alapítvány átvette a Régi Carlsberg tulajdonjogát és irányítását. A Carlsberg Csoport jelenleg az egyetlen olyan globális sörgyártó, amely kereskedelmi hátterű alapítványt működtet.

A Carlsberg Alapítvány két fő célkitűzése:

 

  1. Egy aktív befektető legyen egy ellenőrző szereppel a Carlsberg A/S-ben, ezáltal biztosítva egy domináns befolyást a Carlsberg Csoport stratégiájában.

  2. A tudományos kutatások támogatása a természettudományok, társadalomtudományok és emberi tudományok területén a társadalom számára leghasznosabb aktivitásokon keresztül.

Vízió

A Carlsberg Alapítvány feladata, hogy olyan módon tartsa fenn és irányítsa J.C. Jacobsen hagyatékát, hogy az az alapító gondolkodását és ötleteit hűen tükrözze és kifejezze, hogy az Alapító Okiratban foglaltakat megvalósítsák, átültetve ezen elveket mai modern világunkba, ezáltal segítve az helyes irány meghatározását a vállalatnak, tudományoknak és társadalomnak.

Frederiksborg Kastély és Nemzeti Történelmi Múzeum

A kastély 1878 óta a Nemzeti Történelmi Múzeum otthona. A múzeumot J.C. Jacobsen kezdeményezésére alapították, amely ma a Carlsberg Alapítvány független intézményeként működik.