Menü
carlsberg-heritage-so_who_is_carlsberg_2880x1440.jpg

1847

A Carlsberg megalapítása

Amikor J.C. Jacobsen apja 1835-ben elhunyt, fia vette át a kis koppenhágai sörfőzdéjét. Később arra jutott, hogy szüksége lesz egy új sörfőzdére, nagyobb és hűvös tárolóhellyel. Ezért új sörfőzdét épített Koppenhága mellett egy domb tetején, ahol patak is csörgedezett. Ezzel 1847-ben megszületett a Carlsberg.

carlsberg-heritage-jc_jacobsen_color_2880x1800.jpg

J.C. Jacobsen, alapító atyánk

J.C. Jacobsen szó szerint sörfőzésre született. 1847-ben alapította a Carlsberget.

Carl Jacobsen, fia és egyben versenytársa

Alapítónknak, J. C. Jacobsennek csak egy gyereke volt, Carl Jacobsen. Tudtad, hogy róla nevezték el a Carlsberget?

Bár úgy tűnhet, nagyszerű kapcsolatuk volt, de ez nem volt olyan egyszerű.

A young Carl Jacobsen.jpg
Gl C Brand 1867514

1867

A Carlsberg sörgyárban hatalmas tűzvész dúlt

J.C. Jacobsen a tűzesetet követően korszerűsítésbe vágott bele, méghozzá tűzálló anyagokkal. Így bár a tűzeset pusztító katasztrófa volt, J.C. Jacobsent mégsem törte meg, és rövid időn belül még jobb sörfőzdét épített.

Később hűtőrendszert épített be, amely javította a termékminőséget, és az eladások növekedéséhez vezetett.

Miután Jacobsen fia, Carl visszatért európai sörfőzési tanulmányútjáról, meghívást kapott, hogy saját sört főzzön az új Annex sörgyárban.

lagerkaelder-1950_2.jpg

1868-69

A Carlsberg először exportál Nagy-Britanniába és Ázsiába

J.C. Jacobsen az 1800-as évek második felében indítja be az exportálást, többek között azzal, hogy Carlsberg söröket küld hajón Nagy-Britanniába, Kínába és Indiába, sőt, még Ausztráliába is.

Jóval később, 1954-ben Nagy-Britannia válik a Carlsberg legnagyobb exportpiacává. Ekkortájt 12 naponta hajózik át az Északi-tengeren egy Carlsberggel megrakott hajó.

A Carlsberg telephelye Koppenhágában

A J.C. és fia, Carl nevéhez fűződő eredeti épületek többsége még mindig a koppenhágai Carlsberg telephelyen áll. Itt található a központi irodánk is.

elephantgate.jpg
11.png (1)

Sörgyári lovak - régen és ma

Amikor 1847-ben J.C. Jabobsen felépítette a Carlsberg sörfőzdét, ezzel együtt természetesen egy istállót is létesítettek.

1903-ban a Carsberg saját palackozót létesített, és innentől a sörgyár szállított palackokat a kereskedőknek. Ez megnövelte a lovak iránti igényt, így 1925-re közel 200 lova lett a Carlsbergnek.

Carlsberg Laboratory Carlsberg Group (1)

1875

J.C. Jacobsen megalapítja a Carlsberg Laboratóriumot

J.C. Jacobsent az a kérdés vezérelte, hogyan főzheti a legjobb minőségű sört. Ezért 1875-ben létrehozta a Carlsberg Kutatólaboratóriumot. Meg volt győződve arról, hogy meg kell értenie a sör kémiai tulajdonságait és a sörfőzés során érintett organizmusok fiziológiáját.

J.C. Jacobsen egész életét újabb és újabb ismeretek elsajátításával töltötte. Tizenévesen részt vett H.C. Ørsted előadásain a Természettudományi Ismeretek Terjesztő Társaságában. Itt értette meg, hogy a tudományos felfedezések miként növelték a termelékenységet és a minőséget számos iparágban. Úgy vélte, hogy ugyanezt kell követni a sörfőzésben is.

yeast2.jpg

Az élesztő megtisztítása, amivel a sörfőzés örökre megváltozik

Eleinte a sörfőzés kiszámíthatatlan folyamat volt, amely gyakran ihatatlan sört eredményezett.

Azonban 1883-ban a Carlsberg Kutatólaboratóriumban úttörő felfedezést tettek, ami forradalmasította a söripart.

A pH skála feltalálása és a sörgyártás, valamint a tudomány forradalmasítása

A pH skála feltalálásának köszönhetően a Carlsberg biztosítani tudta a sör kiváló minőségét.

A pH skála használata azóta minden területen elterjedt.

carlsberg-heritage-soren_sorensen_color_2880x1800-2.jpg
heritage-6.jpg

1876

J.C. Jacobsen megalapítja a Carlsberg Alapítványt

A Carlsberg Alapítvány a világ egyik legrégebbi ipari alapítványa. Itt az ambiciózus sörgyártó vállalkozás kéz a kézben jár a kutatással, támogatva a tudományt, a művészetet és a kultúrát.

A Carlsberg Alapítvány a Carlsberg A/S fő részvényese, és meghatározó befolyást gyakorol a sörfőzdére a részesedésének köszönhetően.

A Carlsberg Alapítvány ambiciózus és innovatív nemzetközi kutatásokat támogat a természet-, társadalom- és humán tudományok területén. Olyan kutatások ezek, amelyek hozzájárulnak tudásunk fejlesztéséhez, segítenek megbirkózni a globális kihívásokkal, és a társadalom javát szolgálják.

1882

Carl élvezi a sörfőzés sikerét és új sörfőzdét nyit, a New Carlsberget. Ő és az apja, J.C. vetélytársakká válnak. J.C. átnevezi a sörfőzdéjét Old Carlsbergre.

1886

Carl és J.C. Jacobsen kibékülnek egymással.

1887

J.C. Jacobsen egy római utazása során halt meg. Egy évvel később a Carlsberg Alapítvány átvette az Old Carlsberg tulajdonjogát és irányítását.

1906

Carl Jacobsen lesz a Carlsberg Sörgyárak első ügyvezető igazgatója.

Carlsberg Heritage United At Least 2880X1440 (3)
CJ16FullWidth.jpg

1913

Carl Jacobsen Koppenhága városának adományozza A kis hableány szobrot.

Az Edvard Eriksen által tervezett szobrot Ellen Price de Plane királyi szóló balerina ihlette. 1913. augusztus 23-án Langelinie-ben állították fel a szobrot.

1914

Carl Jacobsent Koppenhága Frederiksberg negyedében éri a halál.

Carl Jacobsen a sörgyár első ügyvezető igazgatójaként bevezette alkalmazottai számára a nyolcórás munkanapot.

 

Carl_1920x1280.jpg

1966

Kiadják az első tengerentúli licenszt, amelynek keretében először főznek Carlsberg sört Dánián kívül a ciprusi Photos Photiades sörfőzdében.

1970

A Carlsberg és a Tuborg fúziójával létrejön a Carlsberg Sörgyárak és a Tuborg Sörgyárak, a The United Breweries A/S.

1972

A Carlsberg megépíti első ázsiai sörfőzdéjét, Malajziában. A következő években számos új sörfőzde nyílik Európában és Ázsiában.

Globális szereplővé válás

A Carlsberg-csoport a Koppenhága melletti dombon elhelyezkedő kis regionális sörfőzdéből indulva nemzetközi szereplővé nőtte ki magát, amely világszerte ismert.

De a történet itt még korántsem ér véget.

2019_02_27_Carlsberg_Microbrewery_Event_0132.jpg
Hops_harvesting_compressed-53.JPG

2017

A Carlsberg elindítja a Together Towards ZERO-t

A Carlsberg vezető szerepet vállal a fenntarthatóság terén, elindította a Together Towards ZERO elnevezésű új fenntarthatósági programot, melynek célja a zéró szénlábnyom, zéró vízpazarlás, zéró felelőtlen ivás és a zéró balesetkultúra.

2018

A Carlsberg egy sor úttörő innovációt jelent be a műanyaghulladék csökkentése érdekében, köztük a Snap Pack-et.

2021

A Carlsberg víz-újrahasznosító üzemet nyit, hogy a világ legvízhatékonyabb sörfőzdéjévé váljon.

2022

A Carlsberg bioalapú és teljesen újrahasznosítható palackokat bocsát a fogyasztók rendelkezésére.

web_2.1.6.jpg

2022

A Carlsberg elindítja a Together Towards ZERO and Beyond kezdeményezést

A Together Towards ZERO and Beyond program frissített célokat és új fókuszterületeket fed le. Ezek közé tartozik az ütemterv, amely szerint 2040-re eléri a nulla nettó széndioxid-kibocsátást a szántóföldi árpától kezdve egészen a kézben tartott sörig.

A sörportfóliónk ma több mint 140 sörmárkát ölel fel, beleértve a helyi márkákat és a nemzetközi prémium márkákat, kézműves és különleges söröket, valamint az alkoholmentes főzeteket.

Arra törekszünk, hogy jobb söröket főzzünk ma és holnap mind a 150 piacunkon. A felelősségteljes és fenntartható üzleti tevékenységünk támogatja ezt a célt, és ösztönzi az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy értéket teremtsünk a részvényeseink és a társadalom számára.

logo image.jpg