Menü

Az Új Carlsberg Alapítvány

Az Új Carlsberg Alapítvány egy magán és független művészeti alapítvány. A dániai művészeti kezdeményezések támogatására és megerősítésére tett törekvés áll az alapítvány tevékenységének a fókuszában. Az alapító okiratot 1902. január 20-án írta alá Carl Jacobsen sörfőző és felesége, Ottilia Jacobsen.

1902. január 20-án Carl Jacobsen és Ottilia Jacobsen aláírták az új Carlsberg Sörgyár átruházásáról szóló okiratot, amely szerint a sörgyár a Carlsberg Alapítványhoz került, illetve létrehozták az Új Carlsberg Alapítványt. Az alapító okiratban foglaltak szerint a Carlsberg Alapítvány a tudományokat, míg az Új Carlsberg Alapítvány a művészetet támogatja.

Átfogó alapítványként a Carlsberg Alapítvány irányító részesedéssel rendelkezik a Carlsberg sörfőzdékben. Az alapítványnak azonban át kell adnia a részvényeiből származó osztalék egy részét az Új Carlsberg Alapítványnak.

A Carlsberg Alapítványnak van befolyása az Új Carlsberg Alapítvány tevékenységére beleértve az igazgatótanácsi tagok kinevezését is.

Az Új Carlsberg Alapítvány élén egy öt tagból álló testület áll, akik közül az egyik az igazgatóság elnöke. Az elnököt teljes munkaidőben az igazgatóság foglalkoztatja, a másik két tag pedig más, jellemzően művészeti tevékenység mellett dolgozik a testületben.

Az Új Carlsberg Alapítvány tevékenysége

 

Az Új Carlsberg Alapítvány által odaítélt támogatások három fő kategóriába sorolhatók: műtárgyadományok múzeumok számára, közterületi művészeti projektek és kutatások, végül pedig a nem előirányzott alap egyéb művészeti célokra is igénybe vehető. Az alapítvány filozófiája azon az alapvető meggyőződésen nyugszik, hogy a művészetnek hatalmas szerepe van abban, hogy az emberek kritikusan és árnyaltan kapcsolódjanak a világhoz, ezért a művészetet mindenki számára elérhetővé kell tenni – kortól, etnikai hovatartozástól és iskolai végzettségtől függetlenül.

Az Új Carlsberg Alapítvány történelmileg sajátos kötelezettséget alakított ki az Új Carlsberg Glyptotek művészeti múzeum felé, amelyet az alapítványhoz hasonlóan szintén Carl Jacobsen alapított.

Az Új Carlsberg Alapítvány így hozzájárul az Új Carlsberg Glyptotek működéséhez, és az Alapítvány kuratóriumi tagjai a múzeum kuratóriumában is tevékenykednek. Az alapítvány elnöke egyben a Glyptotek kuratóriumának elnöke is.

Célok

Az Új Carlsberg Alapítvány célja a Carl és Ottilia Jacobsen által megkezdett munka folytatása, tehát hogy szolgálja a művészetet, valamint elősegítse és előmozdítsa a művészetek és művészettörténet ismeretét és tanulmányozását azzal a céllal, hogy Dániában egyre többen művészetkedvelőkké és művészetismerőkké váljanak.

MÉG TÖBBRE SZOMJAZOL?

CARLSBERG CSOPORT

CARLSBERG CSOPORT

Azért főzünk, hogy egy jobb ma és még jobb holnap világát teremtsük meg

A Carlsberg Alapítvány

A Carlsberg Alapítvány

A sörfőzés és a kiváló kutatás közötti kapcsolat a Carlsberg Alapítvány DNS-ében rejlik.

AZ ESG programunk

AZ ESG programunk

A Carlsberg Group „Together Towards ZERO and Beyond” (TTZAB) programja a környezet, a társadalom és a vállalatvezetés témakörökben megfogalmazott, a Carlsberg és a társadalom szempontjából egyaránt kulcsfontosságú törekvésekből és célkitűzésekből áll.